ေက်ာင္းသားဗီဇာမွ အလုပ္ဗီဇာသို႔ – အက်ိဳးေဆာင္ေရွ႕ေနႏွင့္ ေတြ႕ဆုံေမးျမန္းျခင္း

【Zawgyi】 Unicode Font ဖြင့်ဖတ်ရန်(စာပေါ်နှိပ်ပါ)

◈Ever Smile

ဒီတစ္ပတ္မွာေတာ့

ေနာက္ႏွစ္2019ခုႏွစ္မွစ၍ အလုပ္စေလၽွာက္မည့္သူမ်ားႏွင့္ 2019ခုႏွစ္ 3လပိုင္းေက်ာင္းၿပီး၍ 4လပိုင္း အလုပ္ဝင္မည့္သူမ်ား
မိမိရရွိထားေသာ ဘြဲ႕အမ်ိဳးအစားႏွင့္ မိမိအလုပ္၊ဗီဇာကိုက္ညီမႈရွိမရွိ အလြယ္ကူဆုံးသိရွိေစရန္
သိထားသင့္သည့္အေျခခံအခ်က္မ်ားကို
က်ေနာ္ ျမန္မာစာသင္ေပးေနေသာ ဗီဇာေလၽွာက္ထားျခင္းအက်ိဳးေဆာင္ေရွ႕ေန Mr. Yokouchi ကို ေမးျမန္းျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။

Ever Smile
မဂၤလာပါ။ေက်ာင္းသားမွ အလုပ္ဗီဇာေျပာင္းရာတြင္ ဂ႐ုစိုက္သင့္သည္မ်ားကို ေမးခြင့္ျပဳပါ
Mr.Yokouchi
ဟုတ္ကဲ့။သက္ဆိုင္တဲ့အခ်က္အလက္ေလးေတြ ေျပာျပသြားပါမယ္
Ever Smile
က်ေနာ္တို႔က ဂ်ပန္နိုင္ငံ ဆန္းမြန္းေက်ာင္း၊ တကၠသိုလ္မွ ဘြဲ႕ရထားပါက ေျပာင္းလို႔ရနိုင္မယ့္ ဗီဇာက ဘယ္လိုဗီဇာ အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါသလဲ။
Mr.Yokouchi

技術・人文知識・国際業務ビザ

(ぎじゅつ・じんぶんちしき・こくさいぎょうむ)”နည္းပညာ ၊ Human resource၊ နိုင္ငံတကာစီးပြားေရး ပညာ” လို႔ေခၚတဲ့ ဗီဇာအမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါတယ္။

နားလည္လြယ္ေအာင္ေျပာရမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဘာသာရပ္တခုခုကို အထူးျပဳေလ့လာထားေသာ အသိပညာရွင္ ၊အတတ္ပညာရွင္အေနနဲ႔ အလုပ္လုပ္ကိုင္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

Ever Smile
က်ေနာ္တို႔က အဲဗီဇာရဖို႔ဆိုရင္ ဗီဇာမရနိုင္တာေတြက ဘယ္လိုအလုပ္အမ်ိဳးအစားမ်ားျဖစ္ပါသလဲ။
Mr.Yokouchi
အရိုးရွင္းဆုံးေျပာရရင္ေတာ့ မိမိေလ့လာသင္ယူထားေသာ ပညာရပ္ေတြမလိုဘဲ သာမန္အလုပ္သမားေတြလုပ္ေလ့ ရွိတဲ့အလုပ္အမ်ိဳးေတြပါ။ ဥပမာ- ကြန္ဗီနီစတိုးမွာ Cashier ပဲကိုင္ရမည့္အလုပ္၊ စားေသာက္ဆိုင္တြင္ စားပြဲထိုး၊ စားဖိုမႉးအလုပ္ စက္႐ုံအလုပ္သမားေတြက ဒီဗီဇာရရန္ခက္ခဲပါတယ္။
Ever Smile
က်ေနာ္သိသေလာက္ကေတာ့ ေက်ာင္းသားေတြ ေက်ာင္းၿပီးပါက ကြန္ဗီနီစတိုး၊စားေသာက္ဆိုင္၊ စက္႐ုံေတြမွာ အလုပ္ရ၊ဗီဇာ ရလို႔ အလုပ္လုပ္ေနၾကသူေတြလည္းရွိပါတယ္။
Mr.Yokouchi
ကြန္ဗီနီမွာ အလုပ္လုပ္လို႔မရတာ မဟုတ္ပါဘူး။

Cashier စက္ပဲကိုင္ရၿပီး အလုပ္ဝင္ေနၾကတဲ့ နိုင္ငံျခားသားေတြအမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။ တကယ္ဒီဗီဇာရရင္ Cashier တစ္ခုတည္းလုပ္ရတာမဟုတ္ပါဘူး။

☆အခ်ိန္ပိုင္းအလုပ္သမားေတြကို အလုပ္ခ်ိန္ စီစဥ္တက်ဝင္နိုင္ဖို႔ထည့္ေပးရျခင္း
☆ပစၥည္း ေအာ္ဒါမွာျခင္း၊ ေငြစစ္ျခင္း စသည္ျဖင့္
Management လုပ္ရတဲ့အပိုင္းေတြ အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။

တကယ့္လုပ္ငန္းႀကီးေတြကေန ခန႔္အပ္ခံရျခင္း
ဥပမာ-Seven Eleven Holding မွ အလုပ္ခန႔္အပ္ျခင္းခံရပါက တစ္ဆင့္ၿပီးတစ္ဆင့္ ေလ့လာသင္ယူကာ ေနာက္ပိုင္းတြင္ ဆိုင္မ်ားစြာကို Management လုပ္ရပါမယ္။႐ုံးခ်ဳပ္ေတြမွာ လုပ္ရတာလည္းရွိပါတယ္။

ကြန္ဗီနီမွာ အလုပ္ခန႔္သည့္ေနရာတြင္ Owner ဆိုင္လို႔ေခၚတဲ့ ပိုင္ရွင္သီးသန႔္ ရွိတဲ့  စတိုးဆိုင္ဆိုရင္ ထိုဆိုင္မွ ဝန္ထမ္းအျဖစ္ခန႔္အပ္ျခင္းလည္းရွိပါတယ္(ေက်ာင္းသားတုန္းက အခ်ိန္ပိုင္းလုပ္ၿပီး၊ေက်ာင္းၿပီးေနာက္ တိုက္ရိုက္ခန႔္သည့္အခါ)။ ယင္းဆိုင္ရွင္မွ ဒီဝန္ထမ္းသည္ ဆိုင္၏Management ကိုပါ လုပ္ကိုင္ပါမည္ဟူေသာ အေထာက္အထားစာ မ်ားထုတ္ေပးပါက ဗီဇာရရွိနိုင္ပါတယ္။

ဒါေပမဲ့ ဗီဇာရေစဖို႔ လိမ္လည္ထုတ္ေပးသည္မ်ားလည္းရွိေနသည္ကို ဂ်ပန္လဝကမွလည္းသိေနပါသျဖင့္ စစ္ေဆးမႈတင္းၾကပ္ပါတယ္။ အထူးဂ႐ုစိုက္ရန္ လိုအပ္ပါတယ္။
စားေသာက္ဆိုင္ႏွင့္ စက္႐ုံအလုပ္မ်ားသည္လည္း ထို႔အတူျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ အကယ္၍ မိမိက စီးပြားေရးဆန္းမြန္းေက်ာင္းၿပီး၊ တကၠသိုလ္မွ ဘြဲ႕ရျဖစ္ပါက မိမိႏွင့္ မိမိလုပ္လိုေသာအလုပ္ ဗီဇာရနိုင္မရနိုင္ႏွင့္ လိုအပ္သည့္ စာရြက္စာတမ္းမ်ားကို တတ္သိနားလည္ေသာ အက်ိဳးေဆာင္မ်ားႏွင့္ ေဆြးေႏြးတိုင္ပင္သင့္ပါတယ္။

Ever Smile
မည့့္သည့္အလုပ္က မိမိဘြဲ႕ႏွင့္ ကိုက္ညီသည္၊ မည့္သည့္အလုပ္က မကိုက္ညီပါ ဆိုသည္ကို မည္သို႔ စစ္ေဆးရန္လိုအပ္ပါသလဲ။
Mr.Yokouchi

(1) အကယ္၍ သင္သည္ သင္နိုင္ငံမွ ဘြဲ႕ရျဖစ္ပါက ဂ်ပန္နိုင္ငံတြင္ ဂ်ပန္ဘာသာစကားသင္တန္းေက်ာင္းၿပီး႐ုံႏွင့္လည္း ေလၽွာက္ထားနိုင္ေသာအလုပ္မ်ားရွိပါတယ္။မိမိနိုင္ငံမွာ သင္ခဲ့တဲ့ နယ္ပယ္သာ ရပါတယ္။ ( ကြန္ပ်ဴတာသိပၸံႏွင့္ ေက်ာင္းၿပီးရင္ ဆက္စပ္ ေဆာ့ဝဲလ္ပိုင္းတို႔ဘာတို႔)
(2) သင့္နိုင္ငံတြင္ ဘြဲ႕မရခဲ့ပါက ဂ်ပန္နိုင္ငံတြင္ အနည္းဆုံး ဆန္းမြန္းၿပီးရပါမယ္။
မိမိနိုင္ငံမွဘြဲ႕ရခဲ့၍ ဂ်ပန္တြင္ ဆန္းမြန္း၊ တကၠသိုလ္ၿပီးပါက အလုပ္အကိုင္အခြင့္အေရးက အလြန္က်ယ္ျပန႔္ပါတယ္။ မိမိရရွိထားေသာ ဘြဲ႕အားလုံးထဲမွ မိမိလုပ္ကိုင္နိုင္ေသာ အလုပ္မ်ားကိုရွာေဖြလို႔ရပါတယ္။

★အလုပ္အမ်ိဳးအစားကို ျပန္ေျပာရရင္★

ဥပမာ(1) ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ ITဘြဲ႕ရ၊ ဂ်ပန္တြင္ Business ဘြဲ႕ရျဖစ္ပါက ထိုသူသည္ IT ေရာ စီးပြားေရး ႏွင့္သက္ဆိုင္ေသာ အလုပ္ေနရာေရာ ေလၽွာက္ထားလို႔ ရပါတယ္။
ဥပမာ (2) ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ ဘာသာစကားေမဂ်ာတစ္ခုခုျဖင့္ဘြဲ႕ရထားၿပီး ဂ်ပန္တြင္ ခရီးသြားလုပ္ငန္းဘြဲ႕ရထားပါက ဘာသာျပန္လုပ္ငန္း၊ ခရီးသြားလုပ္ငန္း၊ ဟိုတယ္လုပ္ငန္းေတြမွာ လုပ္လို႔ရပါတယ္။

Ever Smile
မိမိရရွိထားေသာဘြဲ႕ ႏွင့္ အလုပ္ကိုက္ညီမႈရွိပါက ဗီဇာအတြက္ တျခားစိတ္ပူစရာမ်ား ရွိပါေသးလား သိပါရေစ။
Mr.Yokouchi
ဟုတ္ကဲ့၊ ရွိပါေသးတယ္။ မိမိကိုခန႔္အပ္ေသာ ကုမၸဏီမွ မိမိႏွင့္ ရာထူးတန္းတူဂ်ပန္လူမ်ိဳးမ်ားထက္ မိမိလခက နည္းေနပါက ဗီဇာမရနိုင္ပါ။ အကယ္၍ သင္ကမ်ားေနၿပီး ဂ်ပန္လူမ်ိဳးမ်ားက နည္းေနပါက ျပႆနာမရွိပါ။
Ever Smile
အျခားသတိထားရမည့္ အခ်က္မ်ားကိုလည္း သင္ျပေပးပါေနာ္။
Mr.Yokouchi
တျခားအေနနဲ႔ကေတာ့ မိမိအလုပ္ဝင္မည့္ လုပ္ငန္းက လုပ္ငန္းဝင္ေငြအရႈံး ႏွစ္ေတြဆက္တိုက္ျပေနရင္ေတာ့ လုပ္ငန္းဘက္မွ နိုင္ငံျခားသားတစ္ဦးကို အလုပ္ရည္ရွည္ခန႔္အပ္နိုင္ေသာ အရည္အခ်င္းမရွိ၍ ဗီဇာမရနိုင္ေခ်ရွိပါတယ္။ တစ္ႏွစ္တေလ လုပ္ငန္းတိုးခ်ဲ႕လို႔ အရႈံးျပေနတာက ျပႆနာ မရွိပါဘူး။
Ever Smile
အခုလိုအေသးစိတ္ရွင္းျပေပးတာေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ အကယ္၍ အျခားေဆြးေႏြးတိုင္ပင္လိုသည္မ်ားရွိပါက ဆက္သြယ္၍ ရနိုင္ေသာ လိပ္စာေလးမ်ား စာဖတ္သူမ်ားအတြက္ ေတာင္းဆိုခ်င္ပါတယ္။
Mr.Yokouchi
ဟုတ္ကဲ့၊ရပါတယ္။ က်ေနာ္က အခုျမန္မာစာသင္ေနပါတယ္။ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြကို အရမ္းသေဘာၾကတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ မိတ္ဆက္စကားေျပာၿပီး ဖုန္းနဲ႔ပဲျဖစ္ေစ၊လူကိုယ္တိုင္ပဲျဖစ္ေစ လာေရာက္ေဆြးေႏြးနိုင္ပါတယ္။

ေက်ာင္းမွ အလုပ္ဗီဇာေျပာင္းဖို႔ျပင္ေနတဲ့ သူငယ္ခ်င္းတို႔
ဒီစာေလးဖတ္ၿပီး အေထာက္အကူျဖစ္မယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။
အဆင္ေျပပါေစ။

✦PROFILE✦

マンデラ国際行政書士事務所
行政書士 : 横内 仁 亮
〒 169-0075
東京都新宿区高田馬場3-2-14-504
📱 080-3710-0481
✉ masaaki@mandala.tokyo

◈Ever Smile

Author Profile

Ever Smile
Ever Smile
☺️ဂ်ပန္မွာ ေနထိုင္စဥ္မွာ ၾကဳံေတြ႕ရတဲ့ အေတြ႕အၾကဳံ အခက္အခဲမ်ားႏွင့္ သာယာေပ်ာ္ရႊင္စရာမ်ားကို
ဂ်ပန္နဲ႔ပတ္သတ္တဲ့ သူမ်ားအားလုံး သိရွိနားလည္ေစေသာ ေစတနာျဖစ္ သိထားသေလာက္ ဗဟုသုတေလးမ်ားကို ေဝမၽွပါရေစေနာ္။😁
ကိုယ္တတ္စြမ္းသေလာက္ ဂ်ပန္ျမန္မာ ေပါင္းကူးတံတားတစ္စင္းအျဖစ္ တာဝန္ထမ္းေဆာင္ခ်င္ပါတယ္☺️
🍀🍀🍀